Пројекат “Мулти-мост” је међународни пројекат у области анимације који обједињује студије, децу и предаваче. Он надахњује на креативно стваралаштво, на усвајање нових знања, повезивање и дружење, а све то је под окриљем анимације, чаробног света који даје душу и оживљава приче.

Идеја за овај пројекат се појавила 2016. у оквиру недеље руског филма за децу “Бајке детињства”, одржаној у Новом Саду. Овај догађај је постао тачка ослонца за стварања “моста пријатељства” између студија дечије и омладинске анимације из Србије и Русије.

Већ 2017. почела је реализација међукултуралног дистанционог пројекта преко којег су учесници, деца и одрасли (предавачи), могли боље да упознају културу две земље преко бајки. Студији из Србије су стварали анимиране филмове према темама и мотивима руских бајки, а студији из Русије према темама и мотивима српских бајки.

Тема 2. “Мулт-моста”, одржаног 2018.  биле су песме за децу ове две земље. Студији из Русије су правили филмове према српским песмама, а студији из Србије према руским.

У пројекту је учествовало 12 студија из 7 градова Србије и Русије и овом приликом је настало 14 анимираних филмова.Филмови су презентовани у градовима учесника.

  1. учесници су почели да размењују искуство не само на дистанцу, него и личним контактом, па су представници студија из Србије посетили Новосибирск где су представили свој начин рада са децом и упознали начин рада својих колега из Русије, док су предавачи из Русије посетили Србију.

Овај пројекат почео је као међукултурни експеримент, дао је добре резултате и нставио да узраста, па су се 2019. пројекту прикључили и студији из Италије и Украјине, те је из руско-српског прерастао у међународни пројекат.

Школа “23. Октобар” у сарадњи са студијом ДОМ http://studiodom.org.rs/ учествује у “Мулти-мосту” од самог покретања пројекта. Године 2017. снимљен је филм  „Маша и Медвед“ који је награђен другом наградом на Међународном фестивалу „Свет миру“ (Русија) http://kinofest-svetmiru.ru/ и  Специјалним признањем за префињени језик анимације на Европском фестивалу дечијег филма „Аниматор фест“ у Јагодини. http://www.animatorfest.com/

Ове године, тема пројекта на коју ће деца снимати филмове је традиција свога места. Ученици 4-1 разреда са учитељицом Татјаном Крстић су обишли музеј „Бранково коло“, где су освежили своја знања и подсетили се на различите традиције свога места. Након посете своја запажања и представе су пренели на папир, а њихови радови су постали основ за стварање сценарија анимираног филма. Сенарио је написао Јаков Попов (14 година), представник студија ДОМ који је уједно и режисер филма. Мултимедијалне радионице се реализују на часовима ликовне културе.

Прва презентација филмова о традицији ће бити одржана 10 јуна у Новосибирску, док ће у Карловцима, деца имати прилику да погледају ове филмове средином септембра, када ће се у основној школи одржати презентација пројекта и ехо фестивала „Бајке детињства“. Овом приликом Карловце ће посетити ментори из студија учесника у пројекту, који ће са ученицима основне школе одржати мулти-медијалне радионице.

Досадашње радове учесника пројекта можете погледати на следећој адреси:

https://www.youtube.com/channel/UC9emt8h_XVNyTtzAGny3hfQ/videos?disable_polymer=1